Autoškola REDAX Ostrava > Obecné informace > Mladým řidičům chybí pocit odpovědnosti, říká psycholog

V autě se maily nevyřizují

Nevěnování se řízení jako jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Podle ředitele služby dopravní policie Tomáše Lercha řada řidičů za volant usedá s tím, že si vyřídí maily nebo hovory. Psaní sms za jízdy je přitom třikrát nebezpečnější než alkohol v krvi a o moc bezpečnější není ani používání handsfree. Nejčastěji se řízení nevěnují mladí lidé, zejména muži, říká vedoucí katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého Matúš Šucha. Podle Lercha by se měl začít klást větší důraz na dopravní výchovu, uvedl to v Otázkách Václava Moravce.

Pomůže kvalitní výcvik

Chování řidičů obecně se podle Šuchy od 90. let zhoršuje. Nejdůležitější způsob, jak tomu předcházet, je podle něj výcvik a zejména pak posílení pocitu odpovědnosti u mladých řidičů. Až kolem 25. roku života se totiž v mozku vyvíjí oblasti, které potlačují impulzivitu. „Společnost proto musí pomáhat mladým řidičům, aby jejich jednání při řízení bylo co nejméně rizikové,“ dodal.

Řešit problém mladých řidičů systémově navrhuje i ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch. „Měli bychom začít klást větší důraz na dopravní výchovu. Svou roli zde hraje rodina. Jak se chovají rodiče v silničním provozu, tak se budou chovat děti. Do autoškoly už bych měl vstupovat s tím, že si uvědomuji svou odpovědnost,“ uvedl Lerch. Právě ta podle odborníků mladým lidem při řízení chybí.